Skip to content

Grinda

Grinda

En liten, mysig, grön ö som verkar ha allt: badstränder, klippor, vandrarhem, stugby, lanthandel, krog och värdshus! Denna ö är perfekt för en utflyktsdag – eller för den som vill stanna några nätter. Bara en dryg timme från stressen i stan finner man lugn och harmoni. Det var en Henrik Santesson som upptäckte Grinda. 1906 var han förste direktör åt Nobelstiftelsen och lät bygga sitt sommarnöje åt sig och sin familj. Det tog 2 år, sedan var den vackra gula stenvillan i jugendstil klar. Idag är det Grinda Wärdshus. Grinda har 2 bryggor: Norra Grinda och Södra Grinda. Vid Södra bryggan finns en stor gräsplätt som är fylld av solenturiaster. Lite högre upp finns expeditionen till vandrarhemmet och stugbyn. Lite längre bort ligger värdshuset på en liten höjd. I närheten finns gästbryggan med en populär krog, Framfickan. Den ligger tjustigt vid gästhamnen och har suverän mat. Alldeles nedanför Wärdshuset ligger Lanthandeln och Caféet. Grinda har vackra strövstråk och härliga ängar för sport och lek.

Service på ön

Vandrarhem: Vid södra bryggan, 44 bäddar i 2- och 4-bäddsrum, fördelade till 4 hus. Varje rum har tvättfat. Ett stort kök och matsal för självhushåll. Grillplats och även bastu till uthyrning. Mulltoa på gården. Gemensam dusch i separat byggnad.
Stugbyn: Vid södra bryggan, 27 stugor, 2-, 4- och 6-bäddars. Alla stugor är utrustade med kylskåp, frysfack, spis med ugn. Saknar vatten och avlopp. Flera kranar för vatten finns. Flera torrdass finns i området. Gemensam dusch och bastu.
Tältning: Endast tillåten på en särskild tältplats vid norra bryggan.
Grinda Wärdshus: Ligger i Hemviken med hotellogi och konferensmöjligheter. Öppet året runt. Har flera gånger belönats med titeln ”Skärgårdens bästa krog”.
Framfickan: Hamnkrog som ligger i Hemviken nedanför värdshuset på klipporna nere vid vattenbrynet. Maten håller samma höga standard som på Restaurangen, men är av lite enklare snitt. Framfickan har fullständiga rättigheter. Öppet sommartid.
Lanthandeln och caféet: Här kan du, förutom det allra nödvändigaste, handla nygräddat bröd, kanelbullar, muffins och Grindalimpa. Öppet april – september.
Gästhamnen: Ligger i Hemviken några meter bortanför Framfickan. Rymmer ca 100 båtar. Tillgång till elskåp, dusch, toalett och soptömning.
Sjömack: Belägen i Gästhamnen nedanför Grinda Wärdshus.
Naturhamn: Finns i Hästholmssundet på Grindas sydsida, med flera sopmajor finns.
Badplatser: Det finns flera badplatser på ön, men de största och bästa är väl ändå klippbaden i Källviken och vid södra bryggan, där man kan ligga på en stor gräsplätt.

Kommunikationer

Reguljär båttrafik med Waxholmsbolaget från Strömkajen och Cinderellabåtarna från Strandvägen året om.

För mer info, se: http://grinda.se/