Skip to content

Husarö

Husarö

Husarö är en mysig, lugn, grön ö som verkligen ger skäl för sitt namn; här finns nämligen många hus! När man går längs de många strövstigarna så kan man inte undgå att lägga märke till alla små, pittoreska stugor och hus som tycks gömma sig bakom varje buskage. På varenda plätt av mark där man har kunnat, så har man också byggt en liten stuga. På denna ö finns också flera badstränder med sand och klippor. Lotsar har alltid funnits här sedan 1400-talet. 100 år senare bodde här en styrman som fick skattebefrielse mot att han lotsade kungens skepp. 1740 fick Husarö status som officiell lotsplats samtidigt som farleden flyttades en bit inomskärs, förbi Finnhamn. Under segelfartygens tid lotsade husarölotsarna norrut till Furusund och söderut till Sandhamn. I början av 1800-talet sysselsatte lotsplatsen femton lotsar, efterhand blev de färre och 1912 lades lotsplatsen ner. Sommargäster har det funnits på ön sedan ångbåtarna började med reguljärtrafik 1881. Det fanns en gång i tiden en krog och affär vid hamnen, som tyvärr brann ner 2006. Branden var anlagd. Nu har affären återuppstått ett par meter från bryggan.

Service på ön

Husarö Handelsbod: Belägen ett par meter från bryggan, på väg mot stugbyn, öppet dagligen sommartid, resten av året, se hemsidan för mer info.
Husarödagen: Firas sista lördagen i juli varje år med bl.a Husarömaran, skärgårdsmarknad och visning av lotsmuseet i Sundströmska lotsgården.
Gästhamn: Finns vid Kallviksbadet och Sandholmsbadet.
Badplats: Vid Kallviksbadet finns både klippor och sandstrand. Vid Sandholmsbadet finns en stor sandstrand.

Kommunikationer

Reguljär båttrafik med Waxholmsbolaget från Strömkajen åter om, Cinderellabåtarna från Strandvägen sommartid.

För mer info, se: http://www.husaro.se/