Skip to content

Svartsö

Svartsö

Svartsö är en av de största öarna i Mellersta skärgården. Den är 8 km lång och 1 km bred. Waxholmsbåtarna läggar till vid 4 bryggor; Alsvik, Skälvik, Söderboudd och Norra Svartsö. Mellan dessa bryggor finns fina vägar till promenader eller cykelturer. Vid Alsvik finns det mesta; en mysig krog, en affär, övernattningsbodar, en badstrand samt Svartsös gamla missionshus, som idag är bygdegård med intressanta utställningar och evenemang hela sommaren. Huset är från 1880 och ett av de äldsta missionshusen i skärgården. Alsviks by är en av de äldsta byarna på Svartsö med bl a det gamla stenhuset från 1732. Vid Skälvik ligger skolan och biblioteket. Vid Norra Svartsö ligger det populära Skärgårdshotellet och vandrarhemmet. Landskapet varierar från öppen jordbruksmark till orörd skog och kristallklara insjöar. Vid mitten av 1500-talet fanns det gårdar vid Alsvik och Skälvik. Dessa utvecklades så småningom till byar. Vid sekelskiftet 1900 började sommarvillor och fritidshus att byggas på ön. Idag bor ca 80 personer permanent på ön. 

Service på ön

Handla

Svartsö Lanthandel: Ombud för post, apotek och systembolag. Öppet året om. Här finns även café, gästbrygga, cykeluthyrning och turistinfo.

Boende

Vandrarhem: Svartsö Skärgårdshotell och Vandrarhem beläget vid Norra Svartsö brygga. 60 bäddar fördelade på 26 rum. Består av 2 längor med rum på båda sidor. På den ena sidan av bägge längor finns det som kallas “hotell” med dusch och WC på rummen, på den andra sidan av bägge längor finns det som kallas “vandrarhem” där finns endast WC på rummen. Dusch finns i separat byggnad. Cyklar kan hyras. Öppet hela året.
Övernattning: Små, fina bodar vid Alsviks brygga, 08-542 471 10.
Bed & Breakfast: 070-595 89 16

Äta

Svartsö Krog: Ligger mysigt vid Alsviks brygga. Öppet dagligen sommartid, övrig tid se hemsidan för vidare info.
Bistro Sågen: Ligger vid Abborvass i närheten av skolan. Öppet dagligen sommartid, övrig tid se hemsidan för vidare info.

Badplats: Vid Alsviks brygga och i närheten av Norra Svartsö.

Kommunikationer

Waxholmsbåtarna från Strömkajan året om. Cinderellabåtarna från Strandvägen sommartid.

För mer info, se:
 http://www.svartso.se/
http://www.svartsonorra.se/
http://www.svartsosjobodar.se/
http://www.svartsolanthandel.se/