Skip to content

Arholma

Arholma

En ö med vacker natur och massor av strövstigar att vandra på. Denna ö är perfekt för dig som gillar lugn och ro. När man går längs huvudleden så känns det nästan som att bli förflyttad bak i tiden. Båken från 1768 är ett landmärke som kan ses sticka upp nästan överallt när man vandrar längs vägarna. Här finns 2 st vandrarhem, Bull August och Arholma Nord, varav den förra påminner om en roslagsgård, och den senare är en gammal militäranläggning från 2:a världskriget. Det ligger vackert med havet som granne. På norra Arholma finns en stor skog med vandringsleder. Man kan t ex börja i närheten av Arholma Nord och komma ut vid Minneslunden vid Österhamn, det tar ca 3 timmar att gå runt och är bra tidsfördriv! På sina ställen ser det ut som en riktig “Trollskog” där man förväntar sig att Rumpnissarna ska dyka upp när som helst! Det finns några badplatser, men den bästa är nog ändå vid gästhamnen i närheten av tältplatsen. Här finns en liten sandstrand. Ön har mellan 60 och 80 bofasta.

Sevärdheter

Österhamn: Här finns anor från Arholmas storhetstid under senare hälften av 1800-talet då det här var en stor skuthamn. Nästan varje gård ägde ett skepp.
Båken: Arholmas mest bekanta silhuett, byggd åren 1764–68. Den sägs ha byggts av sten från ruinen av Lidö slott och sedan bränts under ryssarnas härjningar. Sommartid är det konstuställningar och hantverksförsäljning i båken.
Simesgården: Här finns anor från 1600-talet. Den är idag centrum för jordbruksdriften och bostad för stiftelsens arrendator.
Kyrkan: Tillkom på öbornas initiativ 1920.
Minneslund: Öns viloplats. Startade 2005 och pågår fortfarande. Fn vilar 18 personer här.
Batteri Arholma: Spännande kustförsvarsmuseum som är insprängt i berg vid Arholma Nord. Daglig guidning sommartid.

Service på ön

Boende

Bull August (STF): Öppet april till december, 36 bäddar. Självhushåll. Vattentoalett,  dusch. Frukost kan beställas under sommaren. Cykeluthyrning.
Arholma Nord: Öppet vår, sommar, höst. Här finns enkelrum, 2-, 4-bädds- och familjerum fördelade till flera hus.  Självhushåll i separat hus. Krog vid vattnet. Bagageservice sommartid. Frukost, sänglinne, handduk och slutstädning ingår i priset.  Modernt, vattentoalett och dusch.
Österhamns B&B: I fd pensionatet, ett hus från 1923, finns 8 nyrenoverade dubbelrum. Badrum med dusch, vattentoalett.   Serverar frukost, lunch och middagar. Öppet året runt.
Tältplats: Ca 400 m norr om norra bryggan finns en vacker äng lämplig att tälta på.Vattenpump och flera utedass  finns.

Handla

Arholma handel: Helårsöppen affär som är ombud för post, apotek och systembolag. Här finns ett bra sortiment av det  nödvändigaste. Cykeluthyrning.

Äta

Dansbana: Krog och café, öppet sommartid samt vissa helger vår och höst.

Gästbryggor

Österhamn, plats för 25 båtar, skärgårdsmaja, färskvatten och bastu.
Ahlmansviken, plats för 30 båtar, skägårdsmajor, färskvatten.

Badplatser
Det finns flera badplatser på Arholma, men den bästa lär nog ändå vara strax norr om tältplatsen vid Ahlmansviken. Där finns en stor sandstrand med långgrunt vatten. Det finns även en mindre sandstrand strax innan södra bryggan, Granö  samt ett klippbad vid Minneslunden.

Kommunikationer

Båt: Reguljär båt sommartid från Strömkajen
Buss och båt: Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje, byte till buss 636 till Simpnäs, därefter passbåt Simpnäs- Arholma hela året

För mer info, se:
http://arholma.nu/
http://www.bullaugust.com/
http://arholmanord.se/
http://osterhamnsbedandbreakfast.wordpress.com/
http://arholmahandel.se/
http://www.arholmadansbana.se/index.html