Skip to content

Fejan

Fejan

Fejan har en mycket våldsam och spännande historia! I slutet av 1800-talet när koleran härjade som värst, fungerade ön som en karantänstation. Sommaren 1892 byggdes i all hast ett sjukhus, Wasa, och ytterligare ett antal byggnader, bl a en läkarvilla som ursprungligen var avsedd att bli missionshus i Kongo. 1894 låg här 196 fartyg med 5000 personer i karantän. Under en period fanns Orphei Drängar bland de drabbade och höll konserter. De bildade under de veckor de  tillbringade på ön en särskild kör som de galghumoristiskt kallade för “Koleratursångarna”. Under 2:a världskriget, när Sovjet ockuperade Estland, kom byggnaderna till användning igen. I början av 1900-talet hade det tillkommit ytterligare en byggnad, von Döbeln. Denna byggnad blev genomgångsläger för ca 30 000 ester som flydde över Östersjön. Idag är den första sjukhusbyggnaden, Wasa, ett trevligt pensionat. Den fd likboden blev en av skärgårdens bästa krogar, tyvärr brann den ner till grunden 2015, men var till säsongen 2019 åter uppbyggd. Den nyaste sjukhusbyggnaden, von Döbeln, ligger strax ovanför vandrarhemmet, men används inte. Det finns härliga badklippor vid Skogsbadet, en mysig promenad i skogen tar dig dit! Man kan även hyra kajak.

Service på ön

Pensionat: Öppet från midsommar till skolstart. 61 bäddar. Modernt, vattentoalett i byggnaden, dusch i annan byggnad. Bäddade sängar, handduk och frukost ingår i priset. Köket som finns kan ej användas av gäster.
Krog: Här finns plats för 60-120 personer. Öppet från  midsommardagen till skolstart. Grupper och konferenser 1 april till 20 december, julbord.
Kajakuthyrning: Fejan Outdoor, http://fejanoutdoor.se/
Gästbrygga: För ca 30 båtar.
Badplatser: Det finns 2 bra badplatser, den ena, Skogsbadet, ligger på öns västra sida med sandstrand, den andra ligger på öns norra sida i nära anslutning till kajakuthyrningen.

Kommunikationer

Båt: Reguljär båttrafik från Strömkajen sommartid.
Buss och båt: Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje, byte till buss 631 till Räfsnäs. Därefter passbåt Räfsnäs-  Fejan hela året.

För mer info, se: https://www.fejan.com