Skip to content

Lidö

Lidö

En lugn och rofylld ö, som du kan ha för dig själv! Lidös historia sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. 1630 kom “Resare-Bengt” Oxenstierna hit för att bygga ett ståtligt barockslott. Slottet förstördes dock av ryssarna 1719 och ersattes inte förrän den forne Arholmadrängen, Mathias Holmer, slog sig ner på ön, och på ruinerna av det gamla slottet lät han bygga sitt vackra Lidö Säteri. Idag rymmer Lidö Säteri en av skärgårdens bästa krogar och pensionat. Det finns även ett vandrarhem och fina småstugor att hyra. Dessutom har man just byggt ett eget bageri där man bakar Lidöbröd på gammaldags vis och säljs i det nya hamncaféet vid gästhamnen. En bit in på ön ligger Lidö gård med ett litet jordbruk. I övrigt är stora delar av ön obebyggd. Här finns vackra promenadvägar och orörda naturskogar. Runt hela ön finns en 4 km lång stig för den som känner för att promenera! Vid Båthusvikens gästhamn finns en liten badstrand, man kan ligga och sola i gräset.

Sevärdheter

Stolpkvarnen: Från 1800-talet, renoverad och står vid ångbåtsbryggan.
Lidö Säteri: Från 1769. Här finns numera konferensanläggning och krog.

Service på ön

Boende i Pensionat:
Värdshuset: Består av 3 byggnader (Västra Flygeln, Östra Flygeln, Kvarnvillan) och ligger närmast värdshuset. Alla rum är skärgårdsinspirerade och flera har sjöutsikt. Här finns 16 rum med totalt 34 bäddar. Gemensamma toaletter och dusch finns i korridorerna, 
Västergården: Fd vandrarhemmet med utsikt över ängar och Lidöfjärden. Alla rum har genomgått en totalrenovering 2019. Här finns 11 rum med 2-4 bäddar i varje. Tillgång till självhushållskök, alternativt på den stora altanen som har grillmöjligheter.  Gemensamma toaletter och duschar (nyrenoverade 2021) finns i korridorerna. 
Stugor: 4 st 4-bäddsstugor, ligger i anslutning till Västergården. Varje stuga innehåller ett litet behändigt kök och toalett. Det gemensamma köket i Västergården kan också användas. Gemensam duschstuga finns. 
Kärlekshuset: Ligger precis vid strandkanten med utsikt över Lidöfjärden. Romantiskt krypin. Närmaste toalett och dusch finns i Västra Flygeln.
Nolla Cabin: (Årets nyhet 2021)
I samband med Zero Island har man satt upp helt unika, självförsörjande stugor med plats för 2 personer. Stugorna drivs med hjälp av solceller. Alla har havsutsikt. Närmaste toalett och dusch finns i Kvarnvillan. 

I alla boenden ingår frukostbuffé, sänglinne, handduk och städning.
Öppet maj-september.

Äta:
Värdshuset Ligger vackert med utsikt över Lidöfjärden. Öppet från midsommar till mitten av augusti. 
Oasen: Ligger vid gästhamnen. Här serveras enklare rättar och minilivs. I Oasens minilivs kan man köpa färskt bröd, glass och godis. 

Gästhamnar: 
Båthusviken: Belägen på öns sydvästra sida, med plats för 50 båtar. Här finns även kiosk och informationsbod.  
Naturhamn: Österhamn, belägen på öns nordöstra sida, med skärgårdsmajor.
Tältning: Vid pensionat Västergården. .
Badplats: Vid Båthusviken. Här finns en stor gräsplätt att ligga och sola på.

Kommunikationer

Båt: Reguljär båttrafik från Strömkajen sommartid med båtbyte i Fejan, därefter passbåt mot Räfsnäs.
Buss och båt: Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje, byte till buss 631 till Räfsnäs, därefter passbåt Räfsnäs-Lidö året om.

För mer info, se: http://www.lidovardshus.se/