Skip to content

Tjockö

Tjockö

Tjockö är sig likt. Här har inte mycket förändrats under de senaste decennierna. Denna ö har många strövstigar för den som gillar att ströva omkring. Den slingringa landsvägen från ångbåtsbryggan rakt över till östra delen av ön är ca 4 km lång! Tjockö var en av 3 öar som klarade sig från ryssarnas härjningar 1719. I dåligt väder tände befolkningen eldar så fartygen gick fria från grund. Men det hände ibland att eldarna placerades fel (ofta med flit). Då stod befolkningen redo med klubbor och huggare, vraksgods var attraktivt på den tiden. Många av husen på ön är byggda av vrakspillror. Ön har ca 50 bofasta, men under sommaren ökar befolkningen till ca 400. Många av dagens befolkning är ättlingar till tidigare Tjocköbor. Här finns en helårsöppen affär som är ombud för apotek, post samt systembolag. Det finns en fin badstrand med sand och klippor.

Service på ön

Slöjdboden: Här finns både hemslöjd och cafeteria.  
Bygården: Tjockös gamla skola, här kan man hyra lokalen för fest, möten samt utställningar. Här finns även lägenhet om 2 rok, totalt 4 bäddar, trinettkök, dsusch och WC.
Ö-butiken: Här finns ett bra basutbud av livsmedel, färdiga pizzor och nybakat bröd, helårsöppen. Ombud för apotek, post och systembolag. Här finns även bibliotek.
Ö-krogen: Invigd 18 maj 2013, plats för 50-talet gäster. Öppet fredagar och lördagar med start 28 juni.
Tvättstuga: Ett litet tvättmuseum med plats för både dig och din tvätt!

Kommunikationer

Båt: Reguljär båttrafik från Strömkajen med båtbyte i Fejan, därefter passbåt mot Räfsnäs.
Buss och båt: Buss 676 från Tekniska Högskolan till Norrtälje, byte till buss nr 631 till Räfsnäs, därifrån båt mot Räfsnäs-Tjockö.

För mer info, se: http://www.tjocko.se/