Skip to content

Landsort

Landsort

Landsort är den gamla lots- och fyrplatsen på ön Öja, skärgårdens allra sydligaste ö. Det är en långsmal ö på lite drygt 4 km och ca 600 meter bred. Här är verkligen havets närvaro påtaglig. Det finns en liten, välbevarad by, Storhamn, med ca 35 bofasta och många sommargäster. En promenadväg från norra till södra ön tar dig till fina badklippor och spännande historia. Strax norr om byn ligger pestkyrkogården som en påminnelse om mörka tider, och labyrinten, som fiskarna trodde gav fruktbarhet, fiskelycka och skydd mot havets faror. På den tiden tog sjöfolket gärna övernaturliga krafter till hjälp. I jättegrytan Helvitteskällan lämnades offer för att blidka den onde. Öja blev naturvårdsområde 1985. Ön består till stor del av lövskog av maritim typ. Ön har också Sveriges äldsta fyr som byggdes 1687-1689 av gråsten och metertjocka väggar. Det är dessutom skärgårdens starkaste fyr. En promenadväg från norra till södra ön tar dig till fina badklippor och spännande historia.

Service på ön

Vandrarhem: På södra delen av ön nära Landsorts fyr. 34 bäddar fördelade på olika hus. Alla hus har kök för självhushåll, modern toalett och dusch. Öppet året om.
Stuguthyrning: Norra hamnen, stugor för 4-5 personer. Trinettkök och rinnande kallvatten. Dusch och WC finns i stuga nr 5-6, stuga nr 1-4 har dusch och wc i angränsande byggnad. Cykel ingår i stughyran.
Lotsutkiken: Modernt och designat hotell. 6 rum med totalt 12 bäddar med matsal och konferensrum. 
Svedtiljas på Landsort: Modern restaurang med inriktning på havet med influenser av Japan. Musikunderhållning på onsdagar. 
Affär: Saltboden. Kök och proviant, sommaröppen affär med pub och servering.
Gästhamn: Vid Norrhamn, Skravleviken, toalett, dusch på norra Öja, 20-tal platser. Även cykel- och stuguthyrning.
Fågelstation: På norra delen av Landsorts by. Guidade visningar under ringmärkningssäsong april-juni och augusti-oktober.
Svedtiljas: Båttaxi, sälsafaris. 
Keramikverkstad: Sjöpricken med egen tillverkning av målat glas och keramik samt textíltryck.
Tältning: Finns på norra änden av ön. 

Kommunikationer

Pendeltåg till Nynäshamn, buss 852 till Ankarudden, därefter båt till Öja. Reguljär båttrafik året om.

För mer info, se
http://www.landsort.com/
http://www.landsortsvandrarhem.se/
http://www.landsortsstuguthyrning.se/stugorna.html